Muntontwerpwedstrijd LF 2018

Wolters Creative werd uitgenodigd door het Ministerie van Financiën om samen met 8 andere kunstenaars mee te doen met de ontwerpwedstrijd voor een herdenkingsmunt met het thema: Leeuwarden culturele hoofdstad van Europa. Helaas werd dit ontwerp niet uitgekozen. Volgende keer beter…

De grafische beeldtaal van LF2018 is duidelijk en eenvoudig. Zij toont vrolijk activisme en positieve mentaliteit. De wereld verandert en wij bloeien op: een nieuwe renaissance. Friesland als baken in een nieuwe tijd. Eigenzinnigheid ligt al eeuwenlang in de volksaard. Strijdbaar en trots. Met durf om anders te zijn. Durf om te dromen. Samenwerken en aanpakken. Friese vrijheid.

De voorzijde van de herdenkingsmunt spreekt in die beeldtaal. Enthousiast en positief. No-nonsense. Alle projecten van LF201 laten zich natuurlijk moeilijk vatten in één beeld. Maar wat opvalt is dat al die mensen hun provincie op handen dragen. Dat ze hun handen uitsteken om er samen wat van te maken. Dat door die samenwerking de provincie opbloeit. En passie: Fryslân in het hart.

Het pompeblad uit de Friese vlag is het kloppend hart van de provincie. De handen zijn de takken van een boom waaruit vele blaadjes bloeien, de vele projecten, samen een mooi figuratief beeld. De blaadjes zijn ook het veertooi van een trotse pauw. Een terecht trotse provincie die pronkt met zijn uitverkiezing. De grafische verbeelding van de waardeaanduiding legt de link naar de voorzijde. En natuurlijk is de tekst in het Fries.

De portretzijde is eveneens eenvoudig en krachtig van stijl. Inspiratiebronnen zijn de echte betaalmunten, de guldenmunt en de euro met hun heldere lijnenspel. Het zou mooi zijn als deze herdenkingsmunt werkelijk als een lokaal betaalmiddel gebruikt zou kunnen worden. Herkenbaar zijn de initialen WA die leidend zijn voor het ontwerp. De intialen WA hebben een Fries hart. Onze koning is een rechtstreekse nazaat van de Friese stadhouders, die ruim anderhalve eeuw in Leeuwarden resideerden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *